Witamina K2 – to jedna z najważniejszych witamin odgrywająca kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu ludzkiego organizmu.
Witamina K2 bierze udział w procesie mineralizacji kości oraz jest niezbędna do utrzymania prawidłowej gęstości kości. Witamina K2 MK-7 odpowiada za prawidłowy transport wapnia w organizmie i zabezpiecza żyły przed jego odkładaniem. Witamina K2 pomaga też przy chorobach reumatycznych (RZS), zmniejszając stany zapalne w stawach.
Przyczyny niedoboru witaminy K2 w organizmie:
- nieprawidłowa dieta
- nadmierne spożywanie tłuszczów trans
- nadmierne stosowanie antybiotyków
- stosowanie leków przeciwzakrzepowych
Witamina K2 chroni przed wieloma chorobami i nie wykazuje właściwości toksycznych.
Najbardziej trwałe formy witaminy K2 znajdują się w natto - tradycyjnej japońskiej potrawie otrzymywanej z przefermentowanych ziaren soi. Inne źródła tej witaminy to m.in. dojrzewające sery np. Gouda, Brie czy Ementaler, gęsia wątróbka, jaja, masło czy naturalnie kiszona kapusta.
Witamina K2 znalazła zastosowanie w wielu obszarach medycyny m.in. w leczeniu osteoporozy, reumatoidalnego zapalenia stawów, cukrzycy czy choroby Alzheimera.